Babérlevél
Ciklonani 2005.06.17. 20:59
Laurus nobilis
Babérlevél
Népies neve: szagoslevél, bübérfa, illatfa.
Eredete, története: A legrégebben ismert és igen elterjedt fűszerek egyike. Kis-Ázsiában és a Földközi-tenger vidékén vadon is, kertekben is gyakori, örökzöld fa.
Jellemzői: Fényes, ellipszis alakú levelei fűszeres illatúak, ízűek.
Házikerti termesztése: Nálunk, mint a többi fagyérzékeny növényt, nagy cserépben, dézsában nevelik. Nyáron a szabadban, teraszon tarthatjuk, vagy cserepestől a talajba süllyesztjük, télen tegyük fagymentes helyre!
Hogyan használjuk?
Fűszerként: A babérlevél jó szolgálatot tesz konyhában levesek (például tojás-, burgonya-, paradicsomleves), borbonyafőzelék, pácok, mártások, sültek fűszereként. A különféle savanyúságokhoz is fontos alapanyag.
Gyógyításra: A babért évszázadokon át használták különféle betegségek, főleg pestis ellen. Többféle babérfaj létezik, de közülük az itt ismertetett Laurus noblils nem mérgező!
|